Varför säger du så, Mia?

Häromkvällen hade jag och en kompis en myskväll i soffan framför Mia Skäringers show "Dyngkåt och hur helig som helst".
Jag har alltså inte sett denna show innan och inte heller läst boken, trots att båda har några år på nacken vid det här laget.
Jag gillade föreställningen och skrattade många gånger, igenkänningsfaktorn var hög på sina ställen!

Men under hela föreställningen kunde jag inte försonas med det faktum att denna fantastiska, starka, vackra, begåvade och kloka kvinna som stod där på scenen inte kallar sig för feminist.
Hon har däremot aktivt gått ut med att poängtera att hon INTE kallar sig feminist.För mig uppstår här någon sort tilt i huvudet.

Hur kan denna människa som är en förebild för så många och verkligen står upp för hur hon ser ut och ifrågasätter och sticker hål på de skeva kvinnoideal som finns både vad gäller utseende och beteende, oskrivna lagar, normer omkring oss om hur kvinnor ska vara och inte vara, INTE kalla sig för feminist?!
Jag hänger inte med.

 
Ni som har följt min blogg ett tag vet att det ibland kommer inlägg som diskuterar och vrider och vänder på just begreppet feminism. Det är något jag brinner för och jag älskar att just ifrågasätta begreppen och de förutfattade meningarna som finns omkring oss om feminism, könsroller, genus och det ofrånkomliga maktspelet som tillkommer när man talar om dessa perspektiv.
 
Vil du läsa mina tidigare inlägg om feminism så hittar du dem här:
Om kvinnodagen
Om feminism
Om mens och feminism
 
Jag blir faktiskt lite upprörd när folk jag ser upp till och anser vara kloka och ha vettiga åsikter totalt sågar sig själva och sin egen förmåga. Genom att förneka feminismen förnekar även Mia sig själv och sin rätt att som kvinna få protestera mot de skeva ideal som finns (som hon själv har varit offer för i sin ungdom) och vår rätt att få prestera och ta lika mycket plats som männen omrking oss i samhället.

Att vara feminist anser jag vara en jämlikhetens kämpe och inte en manshatare.
Att vara feminist är att älska människan, oavsett kön och unna alla människor samma rättigheter och möjligheter, oavsett kön.
Är man feminist så står man upp för, värnar om och kämpar för allas lika rättigheter och mot de förtryck som så många människor utsätts för än idag för att de föddes utan snopp.

Det står jag upp för i alla fall.

1 Anonym:

skriven

Hon ser antagligen sig själv som allt det som du beskriver som feminism, men tycker inte att feminism är rätt ord TT beskriva det. Jag kan ibland tyck att det som beskrivs är så Självkart så att det inte borde behöva ha ett speciellt namn. Hon kanske också ser det så. Jag vet dock att det behövs, men det förändrar inte hur jag ser på det. Allt är inte för eller emot.

2 mamma anja:

skriven

Feminist hit eller dit.....
kan vi inte bara vara.....
som vi är.....
Heter det maskulinitet då, på karlarnas vägnar?
Håhåjaja.......

Kommentera här: