"Men du är ju inte så tjock!"

Det har varit tyst på bloggen i ett par dagar.
Ingen bebis har kommit än. Men det är nog på gång nu! Jag har haft molvärk och liknande menssmärtor tre kvällar i rad, men de går över och på dagarna känns ingenting!
Idag hade vi så fint väder att jag tog en långpromenad med kameran runt Kristinehamn. Jag var ute och gick i 2 timmar! Jätteskönt faktiskt! Men ingen förlossning sattes igång pga det...
Jag träffade några bekanta på min promenad och de blev chockade över att jag var beräknad till nu på fredag.
De tyckte min mage var så liten och undrade om jag var säker på att det var denna månad jag skulle föda och inte nästa. De tyckte inte att jag var "så tjock" för att vara höggravid.
 
Jag kom och tänka på några kvinnor som jag hörde prata på barnmässan som var i Karlstad förra helgen.
Den ena kvinnan var gravid och berättade för sin väninna om några kommentarer hon fått höra nu som gravid.
Folk hade sagt att hon var så tjock, fet och undrat om hon var säker på att det bara var EN bebis hon väntade.
De diskuterade om hur det kan verka helt ok för folk att kommentera hur "tjocka" och "feta" gravida är när det är strängt förbjudet och tabu att påpeka att någon (som inte är gravid) är lite småtjock eller har gått upp i vikt.
 
Dessutom är ju oftast gravida inte tjocka, utan just gravida. Man har ju en liten bebis som ligger och växer inuti ens mage, då är det väl inte så fruktansvärt konstigt att magen blir större?!
Sen beroende på hur barnet ligger i magen blir ju magen olika stor, utifrån sett. Och sen är varje graviditet olika, även om det samma mamma och pappa. Moderkakan kan ligga på framsidan av magen eller långt in mot ryggen. Barnet kan ligga djupare ner i bäckenet, längre ut från ryggen eller långt in mot ryggraden.
Är man som mamma längre finns av förklarliga skäl mer utrymme i magen för bebisen att ligga på, magen blir inte lika utskjutande, eller stor. Är man kort och har en kort mage måste tarmarna och lungorna ha den platsen, bebisen får ligga "utanpå" och därav en större mage.
 
Jag tror inte folk inser att det faktiskt är sårande att höra hur tjock man blivit när man är gravid. Speciellt när man, som jag, inte har gått upp så värst mycket, utan "bara är gravid".
Och även om man som gravid går upp 30-40 kg vill man ändå inte höra hur "fet" man blivit.